Materialen paspoort op de kaart

Tijdens de Duurzame Week in Oktober 2016 gaf Sander Holm, Sustainability Manager bij BAM Bouw en Vastgoed een lezing waarin hij liet zien hoe de circulaire economie binnen zijn bedrijf wordt toegepast. Het idee is dat bouwmaterialen (deuren, kozijnen, balken, etcetera) een identificatie krijgen, een zogenaamd materialen paspoort. Dit paspoort is een relatief nieuw fenomeen en wordt nog niet op grote schaal toegepast. BAM is o.a. met het materialen paspoort bezig binnen een EU gefinancieerd project genaamd Building As Material Banks. Voor ABN AMRO werkt BAM aan een Circulair Paviljoen waar alle bouwmaterialen zo’n paspoort hebben.

 

Het idee is dat een gebouw met een materialen paspoort aan het einde van haar leven als bron kan dienen voor nieuwe gebouwen. Op deze manier creƫer je een circulaire economie van bouwmaterialen. Holm noemde ook GIS in zijn lezing daar bouwbedrijven in de toekomst de kortste route van een brongebouw naar een nieuw te bouwen gebouw willen kunnen berekenen. Dit is een complex logistiek verhaal omdat er vele materialen naar een bouwplaats moeten. Het gaat zodoende om de efficiƫntie van het totaal van de bewegingen over de weg.

 

Na de lezing spraken Wouter van Dam (van Journey Works) en ik met Laureen van Munster. Voor haar afstudeerproject aan de Hogeschool Utrecht deed ze bij BAM een onderzoek naar het materialen paspoort. Wouter en ik besloten voor haar een demo te bouwen hoe het materialen paspoort op de kaart zou kunnen werken. Deze demo is hier te vinden. Voor de demo hebben we gebruik gemaakt van een routeplanner voorbeeld van mapbox, welke gebruik maakt van Open Street Map data.

 

 

Om een circulaire economie in de bouw te beginnen hoeven we natuurlijk niet te wachten totdat alle gebouwen een materialen paspoort hebben. Oude gebouwen die gesloopt gaan worden of zullen worden gerenoveerd kunnen gecatalogiseerd worden. Thomas Rau, nummer 2 van de Trouw Duurzame Top 100, is met zijn bedrijf Turntoo ook bezig met het materialen paspoort. Hij heeft bijvoorbeeld voor netbeheerder Liander een nieuw kantoor in Duiven ontworpen door bruikbare materialen uit vijf bestaande oude gebouwen te hergebruiken. Het nieuwe kantoor is vervolgens om de gestripte vijf gebouwen heengebouwd. Hiernaast is hij de Madaster Foundation begonnen om een ‘Madaster‘, een kadaster voor materialen op te zetten.

 

Het materialen paspoort is lijkt mij een blijvertje. Het kan ons een grote stap helpen in de richting van een circulaire economie. De demo is een voorbeeld van de manier waarop GIS ingezet kan worden. Met GIS Planet wil ik graag verder meedenken hoe GIS kan worden gebruikt om de bouwwereld circulair te maken. Wilt u meer informatie neem dan gerust contact met mij op!

© 2024 GIS Planet

Theme by Anders Norén