Analyse van de 3D BAG voor Tomahawk

Het afgelopen jaar heb ik voor EnergyGO een cloud-based GIS database opgezet als onderdeel van de nieuwe versie van hun Tomahawk tool (versie 1.9). Tomahawk is een online GIS applicatie om de gebouwen in een gebied (een buurt, wijk of zelf te definiëren gebiedsgrens) te analyseren met behulp van de door EnergyGO ontwikkelde Energyeyes rekentool. Voor verschillende potentiële verduurzamings oplossingen die binnen het gebied kunnen worden toegepast krijgt men een beeld van de CO2 besparing en investeringskosten. Op deze wijze kunnen de verschillende scenario’s voor het gebied met elkaar vergeleken worden, zodat stakeholders de maatschappelijk meest voordelige oplossing kunnen kiezen.

De GIS database bestaat deels uit Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) data, beheerd door het Kadaster. Veel gebouw gerelateerde gegevens zijn uit de BAG te halen zoals het gebouw oppervlakte, bouwjaar en gebruiksfuncties. Voor Tomahawk was ook informatie nodig die te herleiden zijn uit een 3D model van een gebouw. In April 2021 kwam de 3D geoinformation groep van de TU Delft met een nieuwe versie van hun 3D BAG open data product. Deze bevat voor het eerst een volledig gedetailleerd 3D model voor praktisch heel Nederland. Eerder hadden ze al een simpeler blokjes model (Level of Detail v1) waar gebouwen alleen één hoogte hebben beschikbaar gesteld. Nu echter worden schuine daken ook meegenomen (Level of Detail v2.2). Ook hele complexe gebouwen zoals de Dom van Utrecht zijn als 3D model heel gedetailleerd geworden (Figuur 1).

De 3D BAG versie van April 2021 waar ik mee heb gewerkt had alle gebouwen opgedeeld in driedimensionale driehoeken. In de tussentijd is er een nieuwe versie van de 3D BAG uitgekomen waar de driehoeken zijn weggewerkt (1, 2). Voor Tomahawk heb ik de driehoeken van elk gebouw 3D model opgedeeld in vloeren, muren en daken. Zodoende kon ik de oppervlaktes per muur en dakdeel berekenen. Voor de daken heb ik ook de oriëntatie berekend inclusief of het dak plat is. Dit is vooral handig voor berekeningen rond zonnepaneel potentie (Figuur 2).

Figuur 2. Voorbeeld van de oriëntatie van daken. De dak oriëntatie is hier ingedeeld in vier kleuren voor de vier windrichtingen. Het 3D BAG model is zo gedetailleerd dat ook de oriëntatie van de schuine dakkapellen berekend kon worden. Platte daken zijn hier grijs gekleurd, zoals de schuurtjes en platte dakkapellen.

Voor meer informatie over de 3D BAG analyse die ik heb uitgevoerd neem gerust contact met mij op. Voor meer informatie over Tomahawk kunt u contact opnemen met Bart Roossien van EnergyGO.

© 2024 GIS Planet

Theme by Anders Norén